Omgaan met gedragsveranderingen tijdens het dementie proces

Persoonlijke homeopathische begeleiding voor mensen met dementie

Angst of agressie in de dagelijkse omgang

De communicatie is veranderd. De persoon met dementie kan angstig of agressief reageren op jouw beste bedoelingen, bijvoorbeeld bij verzorging. 

Nachtelijk dwalen of loopdrang of roepen

Onrust kan zich op deze manieren uiten, maar er is nog veel meer gedrag dat kan komen vanuit onrust. Onbewust en vaak heel moeilijk te sturen.

Rust en aandacht op individueel niveau

Ieder mens is uniek, ook in zijn of haar ziekteproces. Dit geldt zeker voor dementie. Onbegrepen gedrag doet vaak afbreuk aan de kwaliteit van leven en is zeer belastend voor de persoon zelf, de familie en zijn of haar verzorgers. Door de inzet van een homeopathisch middel kan (een gedeelte van) dit gedrag verdwijnen of verminderen.

Homeopathische middel zijn veilig en bijwerkingen zeer zeldzaam, dit is een groot voordeel ten opzichte van reguliere medicatie.

Homeopathie is geen wondermiddel of een oplossing voor alles, daarom bespreek ik graag vrijblijvend de mogelijkheden in jouw situatie. Want elke situatie is uniek

 

“Homeopathie voor een beetje rust en balans tijdens het heftige proces van dementie”

Homeopathische begeleiding bij dementie

Homeopathische begeleiding bij dementie is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Bij mensen met dementie zijn de homeopathische geneesmiddelen, die ingezet worden, vaak van plantaardige grondstoffen gemaakt. De middelen zijn geen belasting voor lever of nieren en kunnen gebruikt worden naast (reguliere) medicatie. Een keuze voor het middel is gebaseerd op de totaliteit van de individuele cliënt. Homeopathie kan als begeleiding ingezet worden of als tijdelijke ondersteuning bij specifieke klachten/symptomen. Dit kan ongewenst gedrag zijn, maar ook een lichamelijke klacht, zoals bijvoorbeeld pijn of buikpijn. Uiteraard is het ook mogelijk om als mantelzorger homeopathisch begeleid te worden. Informeer gerust.

‘Zijn gezichtsuitdrukking was weer zacht en ontspannen met een lichte glimlach’

Angst en onrust

Angst en onrust komt veel voor bij mensen met dementie. Het scheppen van een veilige omgeving kan soms, maar zeker niet altijd, rust bieden. Vaak is om een bepaald moment van de dag de angst/onrust erger. Goed is om te kijken of er een aanleiding te vinden is. Als homeopaat kijk ik ook altijd naar het tijdstip van de klacht, dit is mede bepalend voor een middelkeuze. Als de onrust bijvoorbeeld altijd tegen de schemering begint, geeft dit mij een richting om te denken aan een bepaalde plantenfamilie. 

Blaasontsteking en delier

Veel voorkomend zijn urineweginfecties/blaasontsteking bij mensen waarvan de dementie gevorderd is. Dit komt mede door toenemende incontinentie en door afname van het dorstgevoel (dus te weinig drinken). Een gevolg van urineweginfectie kan een delier zijn. Deze ‘tijdelijke verergering’ van de dementie is zowel voor de persoon als zijn familie vaak heftig en emotioneel. Homeopathie kent verschillende middelen om te ondersteunen.

Even wachten.........

Wij zijn gewend dat mensen meteen antwoorden als we een vraag stellen. Soms komt het voor bij iemand met dementie, dat het even duurt voordat de vraag binnen komt, daarna duurt het even voordat de vraag verwerkt is en dan duurt het even voordat er een antwoord komt. Als wij ondertussen al een volgende vraag hebben gesteld, dan leidt dit tot verwarring bij beide personen. Voor geduldig op een antwoord wachten zijn geen homeopathische middelen, wel voor vele andere zaken hier meespelen.

Ervaring van homeopathie en dementie

Vrije vertaling uit het boek ‘Homeopathie bij dementie’ van M. Teut / Chr. Doppler

Korte samenvatting:

Vrouw, 90 jaar, in een verpleeghuis met gevorderde dementie. Op de voorgrond staat de onrust, met name in de nacht. Ze plukt dan aan haar kleding, kleedt zich uit en plukt aan het beddengoed en matras.  Ze is incontinent voor urine en ontlasting. Het valrisico is hoog. Ze gebruikt veel medicatie. Ze reageert niet op het aanspreken met haar naam. Er wordt gekozen voor inname van een homeopathisch middel, 5 druppels per dag, en afbouw van enkele medicijnen. Helaas voor het begin van de behandeling valt mevrouw nog en breekt haar heup. Na een maand in het ziekenhuis begint de homeopathische therapie. Na twee maanden is ze beduidend beter te voet. En na drie maanden is de onrust en het trekken aan kleding en beddengoed verdwenen en slaapt ze de nachten door. Na een jaar gaat het haar zeer goed, ze kan zich gedeeltelijk orienteren en een gesprekje over alledaagse dingen is mogelijk. In ieder geval gaat het zonder de neuroleptika zeer veel beter en is het valrisico veel minder groot.

Michael Teut

Arts, onderzoeker, homeopaat, Universiteit Berlijn, Duitsland

Korte samenvatting:

Deze vrouw, 87 jaar, heeft tot drie jaar geleden nog zelfstandig gewoond en voor zichzelf gekookt. Plotseling verloor zij hier voor het plezier en de kracht, ze verloor haar zelfstandigheid en verzorgde zichzelf niet meer. De ondersteuning van een neef die ze kreeg werd steeds moeilijker, omdat ze geen verzorging meer toeliet. Met de diagnose Alzheimer en aggressieve stemming werd ze opgenomen in het verpleeghuis. Het verzorgen was een dagelijkse strijd. Ze wilde niet aangeraakt worden. Ze kon ongeremd en agressief reageren. Ze liep onrustig door de woonverblijven en praatten met ingebeelde personen. Orientatie in plaats en tijd is weg. Toen ze begon met plassen in de hoek van de kamer werd homeopathische hulp ingeroepen. Er werd gekozen voor een middel, dat vijf dagen achter elkaar werd gegeven.

Na zeven dagen meldde de verpleging dat mevrouw de verzorging beter toe liet. Het plassen in de kamer deed ze niet meer. Ze loopt minder vaak rond, echter een sterke innerlijke onrust was er nog steeds.

Na ongeveer 8 weken breekt mevrouw door een val haar bovenarm. Voor sneller herstel en betere botgenezing worden twee homeopathische middelen gegeven. Allebei in druppelvorm. Het herstel van de breuk verloopt sneller dan verwacht. Verder wordt opgemerkt dat mevrouw iets meer bewust lijkt en ze oogt ontspannender en rustiger. Ze accepteert niet alleen de verzorging, maar werkt ook mee. Naast dat de kwaliteit van leven voor mevrouw verbeterd lijkt, is het ook voor de verpleging een verlichting van de zorg.

Sabine Rossen

Heilpraktikerin, klassieke homeopaat , 2011-2015 Opbouw van een homeopathische afdeling in 'Haus Lucia', een verpleeghuis in Lubeck.

Wat kan homeopathie doen in uw situatie?

Ieder situatie is anders. De kans dat u hier op de site iets leest dat precies zo is als bij u is niet groot. Ik vind het belangrijk om uw situatie te kennen. Door middel van een persoonlijk (telefoon)gesprek bespreken we de omstandigheden, uw verwachtingen en de mogelijkheden van homeopathie. Aan de hand hiervan wordt een vervolgafspraak gemaakt.

Meer weten of persoonlijke vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen, ik sta u graag te woord!

Veelgestelde vragen

Mijn moeder woont nog alleen thuis. Is begeleiding dan mogelijk?

Begeleiding is mogelijk. Samenwerking met de mantelzorger is dan wel een voorwaarde. Daarnaast is contact met de huisarts en/of case manager gewenst. Neem contact op voor het doorspreken van uw persoonlijke situatie. Na een vrijblijvende kennismaking kunnen we dan, indien gewenst, verdere afspraken maken.

Er is geen diagnose gesteld. Kan ik wel een afspraak maken?

Een diagnose is geen voorwaarde voor homeopathische begeleiding. Er kan dus een afspraak gemaakt worden voor kennismaking.

Het mantelzorgen valt mij zwaar. Kan ik een afspraak maken voor mezelf?

Het meest gehoorde advies voor een mantelzorger is: ‘zorg ook goed voor jezelf’. Dit is echter niet altijd makkelijk of zelf maar mogelijk. Het zorgen voor iemand met dementie is alleen mogelijk met een netwerk van hulp om je heen. Met het maken van een afspraak kan je voor jezelf duidelijk krijgen of je het onmogelijke vraagt van jezelf en hoe/waar je hulp of ondersteuning nodig hebt. Of dat homeopathie je kan ondersteunen zodat je zelf beter in balans komt.

Mijn vader is in het laatste stadium van dementie. Kan homeopathie dan nog iets doen?

Homeopathie en/of voetreflexmassage kan het stervensproces begeleiden. Vraag gerust  geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Ervaring van homeopathie en dementie

Vrije vertaling uit het boek ‘Homeopathie bij dementie’ van M. Teut / Chr. Doppler

Korte samenvatting:

De dochter van deze 91-jarige vrouw vraagt hulp omdat haar moeder toenemende slaapproblemen heeft. Ze roept en schreeuwt in de nacht en is dan moeilijk weer tot rust te brengen. Verder heeft ze angst dat haar eten vergiftigd is en angst om te stikken als ze drinkt. Ze huilt veel en is bang voor de dood.

Ze kreeg dagelijks een homeopathisch middel, dat voor haar karakter en haar klachten passend was.

De eerste twee nachten na inname waren de klachten erger. De derde nacht was er echter een duidelijke verbeteringen die zich voortzetten. Daarnaast huilde ze minder en werd haar eetlust weer beter.

R. Schweitzer

Arts, homeopaat .

Informeer naar de mogelijkheden om een stukje rust en balans te brengen